Teràpia Breu Estratégica model Giorgio Nardone
La teràpia Breu Estratègica, model evolucionat pel Professor Giorgio Nardone al Centre di Terapia Breu Strategica amb seu a Arezzo, Itàlia es caracteritza per ser una intervenció eficient (recursos utilitzats) i eficaç (objectius assolits) per a això tot el que no és necessari s’elimina. És una intervenció pràctica ja que generem el canvi mitjançant l’acció. Per això és habitual que en les nostres sessions donem als nostres pacients tasques a realitzar les quals esperem que generin un efecte sobre ells que els portin a una experiència emocional correctiva, i amb això un canvi en la relació que tenen amb ells mateixos, els altres i el món.
Per a nosaltres és imprescindible que els pacients adquireixin autonomia. Resolent en la mesura que avança la teràpia s’adquireixen estratègies que es configuren com una “caixa d’eines” que podran posar en pràctica en un futur, sentint-se més confiats i segurs en les seves pròpies capacitats.
Com funciona
Una altra característica diferenciadora davant d’altres enfocaments és que la teràpia Breu Estratègica no s’ocupa del “perquè” del problema, sinó del “com” funciona aquest. Saber el perquè d’un problema no és condició per a la seva resolució ja que estarem fent hipòtesis que mai podran ser confirmades (i això pot construir un nou problema). Això seria com esperar que una persona afectada de diabetis , pel fet de saber que el seu problema d’hiperglucèmia es deu a que el seu pàncrees no funciona correctament, ja pogués reconduir els seus nivells de glucosa en sang. Tots coincidirem en que el que realment necessita és saber com fer per regular-la i això passa per modificar el que ha estat fent sense obtenir resultat o empitjorant-los, i començar a fer coses diferents que reverteixin en resultats diferents.
Aquest tipus de teràpia està indicada tant per a problemes o malestars recents com per aquells de llarga durada, i conseqüentment d’un llarg patiment.
Així doncs, des d’un punt de vista estratègic, promovem el canvi mitjançant l’acció que provocant un efecte divers al qual experimentava el pacient fins aleshores, modifica el seu pensament . Així promovem aprenentatge realitzat en primera persona fet que empodera les persones en les seves pròpies capacitats i recursos. Aquest punt és cabdal ja que forma part de l’anhelada autoestima.
Quan dura un tractament ?
En general s’estima que un procés de Teràpia Breu no supera les 10 sessions, Això no vol dir que alguns tinguin una durada menor i que en d’altres casos es requereixin unes poques sessions més.
En un principi les sessions es realitzen amb una freqüència quinzenal. Després de desbloquejar-se el problema , al voltant de la quarta sessió, és possible començar a allargar l’espai entre sessions, de manera que podem passar a veure’ns al cap de tres setmanes, després a trobar-nos tres un mes , per a més tard passar a sessions de seguiment als 3 mesos , 6 mesos i per últim 1 any (l’objectiu d’aquestes darreres trobades es fer una prevenció de recaigudes)
La sessió hauria de finalitzar quan el terapeuta percep que ha aconseguit un determinat objectiu en la mateixa . Continuar més enllà d’això pot suposar el risc de diluir l’efecte pretès aconseguit. No obstant això, i depenent de diversos factors, com a dada orientativa direm que una sessió de psicoteràpia pot tenir una durada d’entre 45 a 60 minuts.